ΚΑΛΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ Ή ΚΑΛΟ ΡΟΜΠΟΤ;

ΚΑΛΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ Ή ΚΑΛΟ ΡΟΜΠΟΤ;

Πρόσφατα συμπληρώσαμε ένα μεγάλο αριθμό επεμβάσεων ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με ψηφιακή υποβοήθηση και για τα Ελληνικά αλλά και για τα διεθνή δεδομένα. Κατά τη συγκεκριμένη μέθοδο εκτελείται η ολική αρθροπλαστική γόνατος με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας που αποτελεί δίχως άλλο μια εξαιρετική επιλογή με εκπληκτικά αποτελέσματα. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχει η μεγάλη προσπάθεια όλων των συναδέλφων -συνεργατών μου στο Τμήμα Ψηφιακής Επανορθωτικής Χειρουργικής γόνατος στην Ευρωκλινική Αθηνών ,που στηρίζουν τα τελευταία χρόνια το εγχείρημα αυτό και η ικανοποίηση των ασθενών που τροφοδοτεί με δύναμη τη συνέχεια..

Είναι όμως η τεχνολογία ο καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων στη σύγχρονη επεμβατική ιατρική; Η απάντηση η οποία προκύπτει ως απόσταγμα σταδιακής επιστημονικής ωρίμανσης είναι κατηγορηματικά όχι.

Η προσέγγιση του ιατρικού προβλήματος ξεκινάει από τη σωστή διάγνωση που προϋποθέτει γνώση. Στη συνέχεια προτείνεται η επεμβατική θεραπεία βάσει ενδείξεων, έχοντας πάντα κατά νου ότι ο καλός γιατρός ξέρει πως να χειρουργεί ,ο καλύτερος πότε να χειρουργεί και ο άριστος πότε να μη χειρουργεί. Όταν επιλέγεται η χειρουργική θεραπεία ο γιατρός οφείλει να την εκτελεί από την αρχή ως το τέλος με απόλυτη προσήλωση στις αρχές της εγχειρητικής. Και φυσικά εξίσου σημαντική είναι η περίοδος της μετεγχειρητικής αποκατάστασης και η επιτυχής αντιμετώπιση των όποιων επιπλοκών, που προφανώς μπορεί να συμβούν.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί ένα σημαντικό αλλά όχι καθοριστικό στοιχείο.

Ο υπερθεματισμός της ψηφιακής τεχνολογίας κινδυνεύει να ακυρώσει και να καταργήσει τον γιατρό, να τον καταστήσει ´´χειριστή´´ ενός μηχανήματος. Η λατρεία των ρομπότ και των laser απομακρύνει το γιατρό απο την αγάπη για τον ασθενή. Η προβολή της ψηφιακης ´´πραμάτειας´´ οδηγεί τον ασθενή αντί να ελέγχει το βιογραφικό του γιατρού να μελετάει το manual λειτουργείας κάποιου μηχανήματος.

Σήμερα, στην εποχή της τεχνολογικής έκρηξης η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί αυτονόητη επιλογή ως αναγκαίο συμπλήρωμα της ιατρικής γνώσης και πρακτικής.

Συμπληρώνει δεν αντικαθιστά..

 

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Ορθοπαιδικός Διευθυντής Ευρωκλινικής Αθηνών

 

Comments are closed.