ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ

Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι)

Screenshot_25

 

Μαρμάρινο δάπεδο από τον καθεδρικό ναό στη Σιένα

 

Πρόκειται για την πιο συχνή παραμόρφωση του άκρου πόδα, κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο  αποκλίνει προς τα έξω και στρίβει γύρω από τον άξονά του, ενώ η κεφαλή του πρώτου μεταταρσίου προβάλει  προς τα έσω  (κότσι) με αποτέλεσμα την προστριβή του στο υπόδημα.

Screenshot_26

Η πάθηση είναι συχνότερη στις γυναίκες. Υπάρχει  κληρονομική προδιάθεση, ενώ

επιβαρυντικό παράγοντα αποτελούν  τα στενά στο μπροστινό μέρος παπούτσια με ψηλό τακούνι, που αναγκάζουν το μεγάλο δάκτυλο να γωνιωθεί προς τα έξω (προς το δεύτερο), ενώ από την πίεση δημιουργείται  θυλακίτιδα  και υπερόστωση  στην έσω πλευρά.

 

 

Η πάθηση παρουσιάζει προοδευτική επιδείνωση κατά την οποία μπορεί να συμβεί πτώση κεφαλών μεταταρσίων (με αποτέλεσμα την εμφάνιση κάλων στο πέλμα) σφυροδακτυλία  και εφίππευση του δευτέρου δακτύλου στο μεγάλο  και  τελικά  αποδιοργάνωση της αρχιτεκτονικής  του ποδιού. Η χρήση υποδημάτων  και η βάδιση  γίνονται επώδυνες .

Screenshot_27

 

Η Διάγνωση  τίθεται με την κλινική εξέταση και με απλό ακτινολογικό έλεγχο.

 

 

Screenshot_28

 

 

 

Ενδείξεις  χειρουργικής αποκατάστασης

Η απόφαση για χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων (πόνος, αδυναμία υπόδησης και βάδισης) από την ηλικία, τη γενική κατάσταση, τις προσδοκίες του ασθενούς και τέλος από την αποτυχία συντηρητικών τρόπων αντιμετώπισης  (ειδικά υποδήματα,νάρθηκες  κ.α).

 

Η αναισθησία  που εφαρμόζεται  είναι  περιοχική (block) ισχιακού και σαφηνούς νεύρου και η επέμβαση καθώς και η μετεγχειρητική περίοδος είναι απολύτως ανώδυνη.

 

Ο σκοπός της επέμβασης είναι η διόρθωση της παραμόρφωσης, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με διορθωτικές οστεοτομίες, κατά τις οποίες το οστούν τέμνεται, τοποθετείται στη σωστή θέση και συγκρατείται με υλικά οστεοσύνθεσης πολύ χαμηλού profil. Σε αρκετές περιπτώσεις συνδυάζονται με επεμβάσεις σε μαλακά μόρια (διατομή ή μεταφορά τενόντων, θυλακοτομή κ.α).

Τεχνικές με “laser” χωρίς τομές και χωρίς υλικά οστεοσύνθεσης ελέγχονται για την αποτελεσματικότητα τους.

 

Υπάρχουν διάφοροι  τύποι οστεοτομιών . Οι συνηθέστερα  χρησιμοποιούμενες  είναι η περιφερική  οστεοτομία  Chevron  σε μικρής και μεσαίας  βαρύτητας παραμορφώσεις και η οστεοτομία  Ludloff  σε  μεγάλης βαρύτητας παραμορφώσεις. Εξαιρετικά αποτελέσματα προκύπτουν  και  από την  κεντρική θολωτή οστεοτομία.  («Θολωτή οστεοτομία βάσης πρώτου  μεταταρσίου στη θεραπεία  μετρίου και μεγάλου βαθμού παραμόρφωσης βλαισού  μεγάλου  δακτύλου». ΕΤΗΣΙΟ  ΣΥΜΠΟΣΙΟ  ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ  ΚΑΙ ΠΟΔΟΣ  9-11  ΣΕΠ.2011 –  Σ. Αναστασόπουλος, Μ. Ζιώγας, Κ. Γκαρσιούδης, Ε. Μουμτζή, Χ. Κρεμμύδας, Β. Ρωμούδης   Α΄ Ορθοπαιδική Κλινική 401 ΓΣΝΑ).

 

Screenshot_29

 

Ο ασθενής βαδίζει χωρίς  πόνο  λίγες  ώρες μετά την επέμβαση  χωρίς πατερίτσες, χρησιμοποιώντας  ειδικό υπόδημα , το οποίο το φοράει για 4 -6 εβδομάδες.  Δεν απαιτείται νοσηλεία  στο νοσοκομείο.

 

 

Η παραμόρφωση δεν υποτροπιάζει  εφόσον  γίνει σωστή επιλογή και εκτέλεση της διορθωτικής  οστεοτομίας.

 

 

Comments are closed.