ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΩΝ

Κάθε γόνατο έχει 2 μηνίσκους: τον έσω και τον έξω.
Μηνίσκος είναι μία ινοχόνδρινη πεταλόμορφη δομή που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση του γόνατος. Απορροφά μεγάλο μέρος του βάρους και των κραδασμών ανάμεσα στο μηριαίο και την κνήμη, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τις αρθρικές επιφάνειες.
Η ρήξη του μηνίσκου διακρίνεται ανάλογα με την εντόπιση, (προσθίου, οπισθίου κέρατος και σώματος μηνίσκου) την μορφολογία, (περιφερικού τύπου, οριζόντια, κάθετη, δίκην λαβής κάδου κ.α.) και την αιτιολογία (τραυματική και εκφυλιστική).

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο και πρήξιμο, που χαρακτηριστικά εμφανίζεται μερικές ώρες αργότερα. Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν πόνο και πρήξιμο, που επανέρχεται μετά από κάποια έντονη δραστηριότητα. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι και το «αίσθημα κλειδώματος » του γόνατος. Εάν υποψιαζόμαστε ρήξη και η υποψία αυτή ενισχυθεί από την κλινική εξέταση θα πρέπει να γίνεται μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
Δυστυχώς οι ρήξεις είναι στην πλειονότητά τους στην ονομαζόμενη λευκή ζώνη του μηνίσκου η οποία δεν έχει αιμάτωση. Το μόνο τμήμα του μηνίσκου που αιματώνεται είναι μία στενή ζώνη στην περιφέρεια του κοντά στο τοίχωμα της άρθρωσης. Αυτή είναι η λεγόμενη “κόκκινη ζώνη” η οποία είναι όμως μόνο 6 χιλιοστά περίπου σε πλάτος. Όλο το υπόλοιπο τμήμα του μηνίσκου δεν έχει αιμοφόρα αγγεία και τρέφεται από το αρθρικό υγρό. Για τον λόγο αυτό, σε περίπτωση ρήξης, η πιθανότητα επούλωσης είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

Screenshot_3 Screenshot_4

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Στην περίπτωση που υπάρχει ρήξη του μηνίσκου στην κόκκινη ζώνη μπορεί να γίνει συρραφή της βλάβης με αρθροσκοπική τεχνική και ειδικά εργαλεία (arthroscopic meniscal repair - inside-out or all inside). Ακόμα και στις περιπτώσεις που η ρήξη είναι στα όρια της κόκκινης – λευκής ζώνης (redonwhite), επιχειρούμε συρραφή του μηνίσκου αν και σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσοστό επιτυχίας πέφτει στο 70% περίπου.

Screenshot_1

Στην πλειονότητα των περιστατικών ωστόσο έχουμε ρήξη στη λευκή ζώνη και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται, αρθροσκοπικά , αφαίρεση του τμήματος το οποίο έχει αποσπαστεί από το κυρίως σώμα του μηνίσκου.
Κατά την αρθροσκόπηση γίνεται προσπάθεια να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν μικρότερο τμήμα του μηνίσκου (μερική μηνισκεκτομή - arthroscopic partial meniscectomy) ώστε να παραμείνει τμήμα που να παρέχει ικανή προστασία στις αρθρικές επιφάνειες.
Χρησιμοποιούνται επίσης κάποια ειδικά εργαλεία για να λειανθεί το υπόλοιπο τμήμα ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον.

Screenshot_2

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε και τεχνικές αντικατάστασης / συμπλήρωσης του μηνίσκου με ένθεμα συνθετικού κολλαγόνου (meniscal scaffolds). Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται σε επιλεγμένα περιστατικά καθώς μόλις τώρα (2011) ολοκληρώνουν την πειραματική τους εφαρμογή.

Comments are closed.