ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ


Στέφανος Αναστασόπουλος Ορθοπαιδικός Διευθυντής ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Kλείστε ραντεβού με τον ιατρό ή ενημερωθείτε δωρεάν τηλεφωνικά στο: 6973351658 , 6937 470267

Συνεργασία με Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία και όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές


 Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Ακολουθήστε μας στο acebook

 
Ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακό σύστημα υποβοήθησης
 
ΦΩΤΟ 1Η ολική αρθροπλαστική γόνατος με τη χρήση ψηφιακής πλοήγησης είναι η πλέον εξελιγμένη μέθοδος εκτέλεσης της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, η οποία παντρεύει με τον καλύτερο τρόπο την ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού, με την ψηφιακή τεχνολογία. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναστασόπουλος Στέφανος εκτελεί τη συγκεκριμένη μέθοδο από το 2011 (με λογισμικά που συνεχώς εξελίσσονται), διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία και έναν από τους μεγαλύτερους καταγεγραμμένους αριθμούς ασθενών στην Ευρώπη, με μακρά περίοδο μετεγχειρητικής παρακολούθησης και εξαιρετικά αποτελέσματα.

 
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:
 

  • Eξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης, με τέλεια διόρθωση της παραμόρφωσης του γόνατος, με συνέπεια την ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και την μακροβιότητα της πρόθεσης
  • Προσαρμόζει την επέμβαση στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς
  • Καταγράφει με απόλυτο τρόπο το αρχικό πρόβλημα και το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο και αξιολογεί με μετρήσιμες παραμέτρους
  • Ελέγχει διεγχειρητικά τη συμπεριφορά της άρθρωσης του γόνατος, εξασφαλίζοντας ένα εξαιρετικό λειτουργικό αποτέλεσμα και πλήρες εύρος κίνησης
  • Προάγει τη δυνατότητα άμεσης μετεγχειρητικής κινητοποίησης του ασθενούς
  • Συμβάλλει στη σημαντική μείωση του χρόνου της επέμβασης, μειώνοντας έτσι την απώλεια αίματος, την πιθανότητα φλεγμονής και τη χρήση του ισχαίμου
  • Επιτρέπει τη χρήση ελάχιστων και μικρότερων εργαλείων σε σχέση με την συμβατική επέμβαση, με συνέπεια μικρότερο χειρουργικό τραύμα, περιορισμένη αποκόλληση μαλακών μορίων, μικρότερη αιμορραγία και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα πνευμονικής εμβολής, καθώς δε χρησιμοποιούνται ενδομυελικοί οδηγοί.
  • Στην Ελλάδα η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από τη χειρουργική μου ομάδα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Γιατί να επιλέξει κάποιος την ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακή υποβοήθηση;
Γιατί είναι μία μέθοδος που εξασφαλίζει άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα, μακροβιότητα του αποτελέσματος και ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.
Ποια η διαφορά της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με ψηφιακή πλοήγηση, από τις υπόλοιπες σύγχρονες μεθόδους ;
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος με όποιον τρόπο και να εκτελεστεί είναι η αντικατάσταση φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης με μία πρόθεση από μέταλλο και πολυαιθυλένιο. Δεν υπάρχει ολική αρθροπλαστική χωρίς τομή και χωρίς πρόθεση. Όλες οι σύγχρονες μέθοδοι απλά βοηθούν τον χειρουργό να τοποθετήσει με ακρίβεια την πρόθεση, αλλά δε μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την ικανότητα και την εμπειρία του. Τα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής με ψηφιακή υποβοήθηση, έναντι των υπολοίπων σύγχρονων μεθόδων είναι:
- δεν απαιτείται προεγχειρητικός σχεδιασμός με αξονική η μαγνητική τομογραφία (ο οποίος εκτελείται από τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης)
-ο χειρουργός μπορεί να τροποποιεί κάθε στιγμή τα βήματα του και να ελέγχει κάθε στιγμή το αποτέλεσμα των βημάτων του
- το σύστημα σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει τις κινήσεις του χειρουργού, απλά ελέγχει και προτείνει..
Μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα;
Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν το πρόβλημα και στα δύο πόδια. Η συνήθης τακτική είναι να χειρουργούνται στο ένα και μετά από 4-6 μήνες και στο άλλο. Είναι αυτονόητα βολικό να χειρουργηθούν ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα, είναι όμως ασφαλές; Με τη μέθοδο της ψηφιακής υποβοήθησης και με δεδομένη την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και της συνολικής επιβάρυνσης του οργανισμού (πόνος, αιμορραγία, πνευμονική εμβολή, φλεγμονές) η επέμβαση εκτελείται σε επιλεγμένους ασθενείς, με ασφάλεια ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα.
Στην Ευρωκλινική Αθηνών εκτελούνται από τον κ. Αναστασόπουλο και την ομάδα του “διπλές” επεμβάσεις με ασφάλεια, εξαιρετικά αποτελέσματα και ταχύτατη αποκατάσταση.

Ποιο το κόστος της επέμβασης; Καλύπτεται από τα δημόσια ταμεία;
Το κόστος της ολικής αρθροπλαστικής με ψηφιακή πλοήγηση είναι παρόμοιο με αυτό των κλασσικών μεθόδων και υπάρχει σημαντική κάλυψη από τους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς και στις ιδιωτικές κλινικές.

Ποια άτομα αφορά κυρίως η επέμβαση;
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακή υποβοήθηση (χρήση ψηφιακής πλοήγησης), αφορά άτομα και των δύο φύλων και κάθε ηλικίας (συχνότερα άνω των 60 ετών), που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος, έχουν έντονα συμπτώματα και έχουν αποτύχει όλα τα ενδεικνυόμενα συντηρητικά (μη χειρουργικά) μέσα που εφαρμόστηκαν.

Βασικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να έχει κάποιος πριν καταφύγει στην επέμβαση – στον ιατρό;
Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αποτελεί μια εκφυλιστικού τύπου πάθηση, κατά την οποία η προοδευτική φθορά του χόνδρου και των υπολοίπων ενδαρθρικών στοιχείων οδηγεί στη βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης.
Τα κύρια σημεία της κλινικής εικόνας της πάθησης, είναι ο πόνος που επιδεινώνεται (αρχικά εμφανίζεται με τις δραστηριότητες, αλλά στη συνέχεια ακόμα και στην ηρεμία), η διόγκωση, ο κριγμός ,η δυσκαμψία και η παραμόρφωση του γόνατος. Τα στοιχεία αυτά οδηγούν σε προοδευτική μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης, σε επιδεινούμενη δυσχέρεια βάδισης και τελικά σε απώλεια της ποιότητας ζωής, με σαφή συναισθηματική επιβάρυνση.

Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει την ολική αρθροπλαστική του γόνατος;
Κάποιος μπορεί να αποφύγει την ολική αρθροπλαστική μόνο όταν αυτή …δεν χρειάζεται. Όταν ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική και αντί αυτού δοκιμάσει άλλες μεθόδους που δεν έχουν ένδειξη, δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η ολική αρθροπλαστική γόνατος;
Σε οποιαδήποτε ηλικία εφόσον υπάρχει η πάθηση, τα ενοχλήματα είναι έντονα, αλλοιώνοντας την ποιότητα ζωής του ασθενούς και έχουν αποτύχει οι συντηρητικές ή οι μικρότερες επεμβατικές μέθοδοι (αρθροσκοπικές επεμβάσεις). Το επιχείρημα να γίνεται μετά από κάποια ηλικία προκειμένου να γίνει μία φορά, θα είχε νόημα εάν γνωρίζαμε τα χρόνια που θα ζήσει ο κάθε ασθενής.

Υπάρχει ανώδυνη και αναίμακτη επέμβαση αντικατάστασης του γόνατος;
Δεν υπάρχει επέμβαση που προϋποθέτει παρέμβαση σε οστά ανώδυνη και αναίμακτη. Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος με ψηφιακή πλοήγηση ελαχιστοποιεί τον πόνο και την αιμορραγία, τα οποία πλέον ελέγχονται κατάλληλα.

Ποια η αποκατάσταση μετά από μία τέτοια επέμβαση;
Ο ασθενής κινητοποιείται την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα με «Π» ή πατερίτσες, τις οποίες τις εγκαταλείπει σε 20 ημέρες περίπου. Η ταχύτητα ενσωμάτωσης της πρόθεσης στο οστούν ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν εξαρτάται από την επιλεγμένη μέθοδο επέμβασης ,άρα δεν τεκμηριώνεται η βάδιση χωρίς υποστήριξη , νωρίτερα του διαστήματος αυτού.
Ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου σε 2-3 ημέρες, προκειμένου να λάβει αντιβίωση, να ελεγχθεί ο πιθανός μετεγχειρητικός πόνος με αναισθησιολογικές μεθόδους (επισκληρίδιος, block νεύρων κτλ) και να κάνει την αρχική φυσιοθεραπεία του, από το εξειδικευμένο προσωπικό.Κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο πρέπει να υποβληθεί σε μικρό αριθμό φυσιοθεραπειών.

Πόσα χρόνια διαρκεί το καλό αποτέλεσμα μιας τέτοιας επέμβασης και τι γίνεται μετά;
Εφόσον η επέμβαση εκτελεστεί σωστά, γύρω στα 15 χρόνια. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακή πλοήγηση έχει τεκμηριωθεί με μελέτες ότι αυξάνει αυτό το διάστημα.
Με την παρέλευση αυτού του διαστήματος η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί (αναθεώρηση).
Οι ενδαρθρικές εγχύσεις (υαλουρονικό, PRP, βλαστοκύτταρα κτλ) έχουν αποτέλεσμα σε προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος;
Oι ενδαρθρικές εγχύσεις έχουν ένδειξη μόνο σε πρώιμα στάδια της νόσου ή σε ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε επέμβαση. Σε προχωρημένα στάδια δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα (πλην ίσως μία προσωρινή μικρή βελτίωση των συμπτωμάτων) και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες ασηψίας. Σε αυτά τα στάδια η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η ολική αρθροπλαστική του γόνατος .

Τι είναι η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική και πότε εκτελείται;
Είναι η αντικατάσταση τμήματος και όχι όλης της άρθρωσης, η οποία εκτελείται βάσει συγκεκριμένων και αυστηρών ενδείξεων. Πρακτικά το ποσοστό των ασθενών που ενδείκνυται να υποβληθεί σε μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος είναι μικρό.