Εξειδικευμένη Μέθοδος

Ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακό σύστημα υποβοήθησης

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος με τη χρήση ψηφιακής πλοήγησης είναι η πλέον εξελιγμένη μέθοδος εκτέλεσης της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, η οποία παντρεύει με τον καλύτερο τρόπο την ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού, με την ψηφιακή τεχνολογία.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναστασόπουλος Στέφανος εκτελεί τη συγκεκριμένη μέθοδο από το 2011 (με λογισμικά που συνεχώς εξελίσσονται), διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία και έναν από τους μεγαλύτερους καταγεγραμμένους αριθμούς ασθενών στην Ευρώπη, με μακρά περίοδο μετεγχειρητικής παρακολούθησης και εξαιρετικά αποτελέσματα.

  • Απόλυτη ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης με συνέπεια το άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα και την μακροβιότητα της πρόθεσης.
  • Εξατομικευμένη προσαρμογή της επέμβασης
  • Ελλάτωση του μετεγχειρητικού πόνου και της απώλειας αίματος
  • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς από την πρώτη ημέρα και ταχύτατη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Μικρό χειρουργικό τραύμα
  • Μείωση του χρόνου επέμβασης και του χρόνου νοσηλείας στο νοσοκομείο
  • Ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπλοκών

Η ολική αρθροπλαστική με ρομποτική πλοήγηση είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος, που εξασφαλίζει άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα, μεγάλη διάρκεια αυτού και ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.

Σε σχέση με άλλες σύγχρονες μεθόδους

  • δεν απαιτείται προεγχειρητικός σχεδιασμός με αξονική η μαγνητική τομογραφία (ο οποίος εκτελείται από τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης)
  • ο χειρουργός μπορεί να τροποποιεί κάθε στιγμή τα βήματα του και να ελέγχει κάθε στιγμή το αποτέλεσμα των βημάτων του
  • το σύστημα σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει τις κινήσεις του χειρουργού, απλά ελέγχει και προτείνει..

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναστασόπουλος Στέφανος εκτελεί τη συγκεκριμένη μέθοδο από το 2011 (με λογισμικά που συνεχώς εξελίσσονται), διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία και έναν από τους μεγαλύτερους καταγεγραμμένους αριθμούς ασθενών στην Ευρώπη, με μακρά περίοδο μετεγχειρητικής παρακολούθησης (που επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων) και εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το κόστος είναι ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με την κλασσική μέθοδο και υπάρχει σημαντική κάλυψη από τα δημόσια ταμεία.

Η ολική αρθροπλαστική με ρομποτική πλοήγηση μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλους τους ασθενείς που πρέπει και μπορούν να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Πόνος στην άρθρωση του γόνατος κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων και κατά την ηρεμία, περιορισμός του εύρους κίνησης, παραμόρφωση του γόνατος, δυσχέρεια βάδισης ,όταν τα συντηρητικά μέσα (φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες κτλ) έχουν αποτύχει.

Κάποιος μπορεί να αποφύγει την ολική αρθροπλαστική γόνατος ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Είναι λάθος κάποιος που έχει ένδειξη να υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική να μην το κάνει και να επιλέξει «ευκολότερες» λύσεις που θα αποτύχουν.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος, έντονα συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς και τα συντηρητικά μέσα έχουν αποτύχει, ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς.

Η ανώδυνη και αναίμακτη επέμβαση αποτελεί «ελκυστική πλάνη».

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος με  όποιον τρόπο και να εκτελείται προϋποθέτει παρεμβάσεις σε οστά (οστεοτομίες), οι οποίες δυνητικά είναι αιματηρές και επώδυνες. Με την ρομποτική πλοήγηση η αιμορραγία είναι ιδιαίτερα μειωμένη (πρακτικά  μετάγγιση  αίματος απαιτείται σπάνια) και ο πόνος ελαττωμένος και αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με φαρμακευτική αγωγή

Ο ασθενής κινητοποιείται  την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα με «Π» ή πατερίτσες, τις οποίες τις εγκαταλείπει σε 2 με 3 εβδομάδες  περίπου. Η ταχύτητα ενσωμάτωσης της πρόθεσης στο οστούν  ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν εξαρτάται από την επιλεγμένη μέθοδο επέμβασης ,άρα δεν τεκμηριώνεται η βάδιση χωρίς υποστήριξη , νωρίτερα του διαστήματος αυτού.

Ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου σε 2-3 ημέρες, προκειμένου να λάβει αντιβίωση, να ελεγχθεί  ο πιθανός μετεγχειρητικός πόνος με αναισθησιολογικές μεθόδους (επισκληρίδιος, block νεύρων κτλ) και να κάνει την αρχική φυσιοθεραπεία του, από το εξειδικευμένο προσωπικό. Κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο πρέπει να υποβληθεί σε μικρό αριθμό φυσιοθεραπειών.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος όταν εκτελεστεί σωστά διαρκεί για 15 με 20 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα μπορεί να επαναληφθεί με μεγάλη επιτυχία.

Είναι μία εξαιρετική επέμβαση αντικατάστασης τμήματος και όχι όλης της άρθρωσης, που εκτελείται συνήθως σε μικρότερης ηλικίας ασθενείς, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες και αυστηρές ενδείξεις, η βασικότερη των οποίων είναι η φθορά της άρθρωσης να αφορά ένα τμήμα της. Όταν εκτελείται σε ασθενείς που δεν έχουν ένδειξη τους «καταδικάζει» σύντομα σε νέα επέμβαση αντικατάστασης όλης της άρθρωσης με κακούς όρους.

Το  fast track δεν αφορά τρόπο εκτέλεσης της ολικής αρθροπλαστικής, αλλά πρωτόκολλο φαρμακευτικής, αναισθησιολογικής και φυσιοθεραπευτικής υποστήριξης που μπορεί να εφαρμοσθεί σε κάθε ολική αρθροπλαστική, με σκοπό  την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς  και το μειωμένο χρόνο νοσηλείας.

Με δεδομένο ότι αποτελεί επουσιώδη παράμετρο εάν η νοσηλεία είναι 1,2 ή 3 ημέρες και δυνητικά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς (ασφάλεια, αντιμετώπιση άμεσων επιπλοκών, διαχείριση πόνου, απαραίτητη αντιβιοτική αγωγή κτλ), μάλλον πρόκειται για στοιχείο εντυπωσιασμού και όχι σοβαρής διαφοροποίησης.

Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν το πρόβλημα και στα δύο πόδια. Η συνήθης τακτική είναι να χειρουργούνται στο ένα και μετά από 4-6 μήνες και στο άλλο. Είναι αυτονόητα βολικό να χειρουργηθούν ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα, είναι όμως ασφαλές; Με τη μέθοδο της ρομποτικής πλοήγησης και με δεδομένη την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και της συνολικής επιβάρυνσης του οργανισμού (πόνος, αιμορραγία, πνευμονική εμβολή, φλεγμονές) η επέμβαση εκτελείται σε επιλεγμένους ασθενείς, με ασφάλεια ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα.

Στην Ευρωκλινική Αθηνών εκτελούνται από τον κ. Αναστασόπουλο και την ομάδα του  “διπλές” επεμβάσεις με ασφάλεια, εξαιρετικά αποτελέσματα και ταχύτατη αποκατάσταση.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Kλείστε ραντεβού με τον ιατρό ή ενημερωθείτε δωρεάν τηλεφωνικά στο: 6973351658, 6937470267

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Θέμα

Μήνυμα

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Call Now